De ce ar trebui copiii sa faca primul screening oftalmologic la varsta de 6 luni

admin
admin Lifestyle 5 Min de Citit
5 Min de Citit

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi si este esentiala pentru dezvoltarea fizica a copilului. Sistemul vizual nu este complet format la bebelusi si copii mici, iar furnizarea de informatii din partea ambilor ochi este necesara astfel incat centrele de vedere ale creierului sa se dezvolte normal. 

Daca ochii unui copil mic nu pot trimite imagini clare creierului, vederea micutului poate deveni limitata in moduri care nu pot fi corectate ulterior in viata. Insa, daca problemele sunt detectate din timp, ele pot fi tratate si corectate eficient.

Screeningul oftalmologic la copii

La copii, vederea se dezvolta pana in jurul varstei de 8-9 ani, iar in primele 6 luni de viata au loc cele mai importante modificari. Pana la dezvoltarea completa, creierul invata sa combine informatiile, calitatea vederii celui mic imbunatatindu-se continuu.

Prima evaluare a vederii (de rutina) de obicei este facuta de catre medicul neonatolog sau de catre pediatru, scopul acesteia fiind de a identifica existenta unor afectiuni congenitale:

– Daca exista motive de ingrijorare, se va indica ulterior un consult la un medic oftalmolog. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor nascuti prematur, care pot dezvolta retinopatie de prematuritate.

– Daca nu sunt semne de ingrijorare, primul consult la medicul oftalmolog trebuie efectuat in jurul varstei de 3-4 ani, atunci cand copilul colaboreaza, apoi la varsta de 6 ani, inaintea inceperii scolii, si ulterior la un interval de 2-3 ani.

O consultatie oftalmologica de rutina presupune masurarea dioptriilor și examinarea la biomicroscop. In cazul copiilor mici, exista posibilitatea masurarii dioptriilor inca de la varsta de 6 luni, cu un aparat special, numit PLUSOPTIX.

Un copil poate avea probleme cu vederea fara ca neaparat sa se planga ca nu vede sau fara sa existe semne evidente. Corectarea viciilor de refractie (miopie, astigmatism, hipermetropie – deseori ereditare) si tratarea anumitor afectiuni (strabism, ambliopie) sunt importante pentru a asigura copilului o vedere buna si astfel sa permita o dezvoltare intelectuala optima.

Programeaza primul screening oftalmologic al copilului tau la varsta de 6 luni!

Vino in clinica oftalmologica Kidoptik din Bucuresti unde specialisti in oftalmologie vor putea depista tulburarile de vedere ale copilului tau incepand cu varsta de 6 luni folosind o tehnologie de ultima generatie. PLUSOPTIX  este un screening vizual foarte valoros deoarece:

– compara dioptriile intre cei doi ochi (depisteaza anizometria)

– verifica neregularitatea corneei (depisteaza astigmatismul)

– verifica vederea la distanta (depisteaza hipermetropia )

– verifica vederea de aproape (depisteaza miopia)

– verifica reflexele corneene si alinierea simetrica a ochilor  si permite diagnosticul precoce al strabismului

– compara pupilele la ambii ochi, simultan (depisteaza anizocoria)

Testarea este usoara, rapida, fara picaturi sau investigatii suplimentare. Rezultatul masuratorilor este fie de „Trecere a testului”, fie de „Necesitate consult ” caz in care examinarea se va completa cu un consult oftalmologic amplu.

Motive pentru un screening oftalmologic precoce:

– copiii nu ne pot spune ca nu vad bine si in consecinta se bazeaza pe adulti in depistarea problemelor vizuale

– tulburarile de vedere nu determina durere si de cele mai multe ori parintii nu realizeaza cand copiii lor au dificultate in a vedea clar

– 1 din 20 de copii prescolari pot suferi de tulburari vizuale care  pot duce la modificari permanente ale vederii

– daca aceste afectiuni sunt depistate si tratate precoce, in special pana la varsta de  5 ani, ele pot fi corectate

– in cazul in care examenul screening este pozitiv, medicul specialist oftalmolog va efectua  un consult oftalmologic complet si va determina daca copilul are vreo problema de vedere

– ambliopia nu „va trece” odata cu cresterea copilului: netratata, copilul va deveni un adult cu vedere deficitara

Copiii cu probleme de vedere raman adesea nediagnosticati pana cand incep scoala, iar diagnosticul intarziat poate duce la probleme de vedere de durata si intarzieri de dezvoltare. Testarea anuala a vederii la prescolari poate ajuta la descoperirea problemelor de vedere in timp ce ochii se afla inca in faza de dezvoltare, cand multe tulburari de vedere pot fi inversate. Singura conditie este ca tratamentul acestor probleme sa inceapa inainte de varsta de 5 ani. Daca nu ai facut-o deja, programeaza imediat un consult oftalmologic pediatric de specialitate la clinica Kidoptik.ro!

Partajați acest Articol